Concactiva organitza per primer cop un curs de pasturatge i ramaderia extensiva

Començarà el proper 13 de maig, amb una durada total de 24 hores

L’ofici de pastor, un ofici lligat al territori i essencial per l’equilibri d’aquest, per l’elaboració de productes autòctons i de qualitat i per reduir el risc de grans incendis, es podrà aprendre per primer cop a la Conca de Barberà.

El curs, totalment gratuït, finançat pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i emmarcat en el projecte Escola del Paisatge promogut pel Museu Terra, començarà el proper 13 de maig, amb una durada total de 24 hores.

La formació, impartida per tres formadors i formadores, tractarà diferents aspectes de l’ofici, des d’una explicació general de la ramaderia extensiva, fins a temàtiques més especifiques de la pastura, els ramats i la gestió d’incendis, els farratges i l’alimentació, l’exhibició de gossos pastors i de protecció, races, engreix i parts o venda de la carn. La part pràctica serà essencial ja que els formadors són pastors i pastores de la zona de la Conca de Barberà i disposen de ramats. En la darrera sessió es tractarà l’elaboració de formatges amb la participació d’una formatgeria de les Muntanyes de Prades.

Un cop acabat el curs, amb el qual s’obtindrà un primer contacte amb l’ofici, s’oferiran les possibilitats per a continuar-ne la formació, les sortides professionals i també les oportunitats que oferirà Concactiva, que s’ha marcat l’impuls a la ramaderia extensiva, la gestió dels productes del bosc i generar bioeconomia com una de les prioritats dels propers semestres. L’organisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà està treballant en diferents projectes per a potenciar l’ocupació i l’emprenedoria lligada a l’aprofitament del bosc i les pastures, i en facilitar i promocionar l’elaboració de productes mitjançant el viverisme i el suport públic.

Aquest no és el primer curs que ofereix en el marc de l’Escola del Paisatge, que té com a objectiu recuperar oficis i tècniques tradicionals en clau d’innovació i sostenibilitat. Des del 2023 s’han realitzat cursos d’elaboració de cervesa artesana, de construcció de marges de pedra seca, de rehabilitació  energètica d’habitatges amb materials tradicionals o de cuina del territori, entre d’altres.